Urzadzenia gastronomiczne robin

Urządzenia dla gastronomii powinny zostać jedyne w oparciu o biznes, jaki zamierzamy stworzyć. Kawiarnia powinna skupić się przede ludziom na zdrowym ekspresie ciśnieniowym i ulokować w znaczniejszą miarę różnorodnych szklanek i filiżanek (osobne do espresso, capuccino, latte itd.).

Przyda się również syfon do dobrej śmietany, dzięki któremu każdą kawę będzie bogata przystroić odpowiednią dawką słodkiej śmietanki. Gdyby będziemy traktować także dodatkową gablotę z lodami, zainwestujmy w kuwety do lodów. Warto uzyskać więcej, klienci chętnie sięgają zarówno po tradycyjne smaki (czekolada, wanilia, truskawka), jak i też całkiem alternatywne (rabarbar, ogórek, bekon!). Tak do lodów przyda się oraz odpowiedni porcjoner, wprawdzie nie istnieje wtedy wielki nakład. Daleko jest ulokować w przezroczystą tacę z pokrywką, na jakiej będziemy mogli dać reprezentatywne ciasto. Taką tacę warto postawić przy kasie – klient zachęcony apetycznie wyglądającym ciastem, z pewnością skusi się na etap lub dwa. Jeżeli planujemy wyposażyć bar, powinniśmy zadbać o cokolwiek inny asortyment. Przyda się oczywiście również ekspres do kawy, a gra ostatnim niewiele shakerów, sitko barmańskie, lub nawet wiadro do szampana (ostatecznie nie wiemy, z jakim życzeniem przyjdzie do nas klient). Przyda się także wyciskarka do cytrusów – ktoś może sobie zażyczyć drinka bezalkoholowego. Do wyposażenia pizzerni będziemy musieć naturalnie pieca do pizzy, a także torbę na pizzę (gdyby będziemy i sprzedawać życie na dowóz). Przyda się także kilkanaście blach, okrągłe noże, czy elektryczna wałkownica. Jeśli wprowadzamy do oferty inne fast foody, toż potrafimy zainwestować w frytkownicę, grill kontaktowy (do wykonania ekspresowych sandwichów lub zapiekanek). Czasem potrzebna może zaprezentować się naleśnikarka, lecz to poważny nakład i wymagamy być gwarancja, albo na że klienci będą do nas wprowadzać na naleśniki (chyba, że otwieramy naleśnikarnię, wtedy rzecz jest wystarczająco oczywista). Przyda się za to danie do kebabu, i czasem i gofrownica (ostatnio popularnością bawią się wytrawne gofry, na dowód takie z dodatkiem rukoli i kurczaka albo bekonu, sera i szpinaku). Są również dodatkowe urządzenia elektryczne do hot-dogów.