Swieze mieso z dzika

Czy może stanowić trochę smaczniejszego w własnym domu, niż świeży, jednocześnie soczysty i chrupiący kotlet schabowy usmażony na wygrana i cieniutko potłuczony? Aby schabowy miał idealną strukturę, musi być porządnie roztłuczony - na tyle, by mięso było się delikatne, a po przysmażeniu kruche, i tymczasem nie tak dużo, by kotlet nie był za wysoki, inaczej podzieje na soczystości. Też w sukcesu bitek wołowych potrzebujemy pokroić mięso w znaczącej grubości plasterki, a następnie tłuc je tłuczkiem do ciała, by kupiło dobrą grubość i organizację.

Rzecz jasna, przy tłuczeniu kotletów raz w tygodniu, w smaku z miękkiego, świeżego mięsa schabowego, wystarczy nam swój tłuczek do mięsa, którym będziemy potrafili samodzielnie sprawdzić jakość ubijanych kotletów. Jednak przy ogromniejszej dawce kotletów, na przykład dla dziesięcioosobowej rodziny, lub jeśli lubimy każdego dnia jeść tradycyjny obiad z kotletami, albo gdy gramy do nich ciało coś gorszej jakości, na przykład karkówkę lub łopatkę - wówczas przyda nam się domowa kotleciarka elektryczna.

Takie urządzenie znajdzie zastosowanie również wtedy, gdy przyrządzamy kotlety w interesach żywienia zbiorowego, lub na potrzeby produkcyjne. Wtedy niemożliwością rodzi się tłuczenie kotletów ręcznie, ponieważ można szybko zdjąć z chęci, ponadto tłuczek do ciała jako narzędzie napędzane siłą mięśni, nie rozbije mięsa na dokładnie takiej samej grubości kotlety, co kotleciarka.

Dlatego te, jeśli potrzebujemy rozbijać mięso na kotlety często, w niezliczonej ilości, albo z pewnego mięsa, oszczędźmy sobie mocy i zainwestujmy w specjalne urządzenie. Podłączona do prądu kotleciarka jest banalnie przydatna w obsłudze - wystarczy włożyć do niej kawałek mięsa odpowiedniej grubości jednym otworem, a innym otworem wyjdzie gotowy plaster porządnie roztłuczonego na całkowitej grubości mięsa. Jeśli chce nam, aby wszystkie nasze steki były rozbite równomiernie, szybko i łatwo, to nie ma wspanialszego wyjścia, gdy właśnie kotleciarka do użytku domowego lub przemysłowego. Wbrew pozorom nie istnieje więc taki poważny nakład - miłośnicy tradycyjnych, domowych obiadów na pewno docenią możliwość posłużenia się w rozbijaniu mięsa na kotlety wygodnym urządzeniem dostępnym w obsłudze, w zajęciu w czystości, oraz nie przesadnie kosztownym, jak potrafiło się zdawać.