Produkty spozywcze o wadze 50 dag

rozdrabniacz do mięsa

Produkty spożywcze pod wpływem działania innych czynników, tj. powietrze, drobnoustroje, temperatura, ulegają szybkiemu planowi i zepsuciu. Codziennie do śmietników trafia miliony ton zmarnowanej żywności (statystyki mówią, że przeciętna polska rodzina wyrzuca do kosza 50 PLN każdego miesiąca), co w sytuacji, gdy połowa biedniejszej części świata głoduje, jest sprawą groteskową.

Pomysłów na ostatnie, w jaki styl zapobiegać marnotrawstwu jedzenia jest dużo, i jednym z nich stanowi częste przedłużenie jego mocy poprzez pakowanie próżniowe. Jest zatem mechanizm, dzięki jakiemu z pojemnika lub worka, w pakowarkach próżniowych zostaje odessane powietrze, a hermetycznie zamknięte opakowania zapobiegają procesom utleniania produktów spożywczych - chronią produkty przed pleśnią, bakteriami, obsychaniem, utratą wartości odżywczych oraz smaku. Opakowaniem dla tego rodzaju przechowywania żywności są pojemniki oraz worki do pakowania próżniowego. Worki zbudowane są z folii PA/PE o standardowej grubości 70 mikronów (niektórzy producenci oferują grubości w przedziale 60μm - 230μm lub dobranie do wymogów klienta; generalna zasada doboru worków brzmi - im z pełniejszej folii, tymże szczególnie wytrzymały), powinny posiadać certyfikaty spożywcze i wykonywać wymogi PZH. Folia PA/PE prezentuje się dużą mocą mechaniczną na uderzenia, dużą przejrzystością i połyskiem (ważne do ekspozycji produktu), dobrą zgrzewalnością, możliwością nadruku, możliwością uzyskania folii metalizowanych, doskonałą wartością (stworzona z wysokogatunkowej folii importowanej często ze Szwajcarii). Różna wytrzymałość oraz rozmiary worków sprawiają, że znalazły szerokie zastosowanie w pakowaniu produktów wędliniarskich, mięsnych, garmażeryjnych, mlecznych, kwaszonych, wędzonych, artykułów sypkich, lecz i produktów farmaceutycznych, elementów komputerowych, motoryzacyjnych. Worki do pakowania próżniowego można przechowywać bez obaw w chłodziarce i chłodniach przez masa lat, są neutralne dla właściwości przechowywanego wyniku (nie zmieniają smaku oraz stylu, nie przekazują mu swoich kompetencje), niektóre przyznają się od odmrażania jedzenia w mikrofalówce, mycia w zmywarce i wielokrotnego użytku. Zapakowane próżniowo w worki wyroby spożywcze to przyjemna droga na warunek marnotrawstwa. Tym wyjątkowo, że pakowanie próżniowe można wykorzystywać zarówno w gospodarstwach domowych.