Oplacalnosc produkcji bloczkow betonowych

Jakiś etap obecnemu w Wysokiej Brytanii poszła na jaw afera powiązana z dodawaniem koniny do mielonej wołowiny, co zrobiło wycofywanie podejrzanych produktów mięsnych z wyboru sieci handlowych w Zachodniej Europie. Niestety, z wieloma podobnymi skandalami mamy do podejmowania mało na całym kontynencie europejskim. Teraz w Szwajcarii odkryto, że w zakładach zamiast polędwicy wołowej sprzedawano specjalnie przygotowaną i zabarwioną na czerwono wieprzowinę. Niemcy natomiast ze zgrozą odkryli, iż drogie jajka teoretycznie wychodzące z chowów ekologicznych, w pracy zaprezentowały się jajami zniesionymi przez kury klatkowe w fermach Dolnej Saksonii i Meklemburgii.

Opisywane nadużycia powiązane z inicjatywą producentów żywności i hurtowniami wędlin stają się potwierdzeniem istniejącego już trendu, wedle którego to cwane oszczędności są metodą na osiągnięcie rynku, i taż jakość mięsa pozostaje tylko sprawą marginalną. Tajemnicą poliszynela jest fakt, iż często używaną techniką w hurtowniach wędlin jest faszerowane przetworów mięsnych solankami podnoszącymi ich wielkość. Nastrzykiwarki za pomocą tysięcy igieł pompują w ciało wodę z substancjami konserwującymi, wypełniaczami i polifosforami. Zwiększa to opłacalność produkcji przetworów mięsnych, ponieważ solanka stanowi często nawet połowę wagi wędliny, co oznacza, iż z kilograma mięsa można pobrać półtora kilograma wyrobu wędliniarskiego. Należy stosować opinię na etykiety kupowanych przez nas wędlin i unikać tych, jakie stały napompowane chemią.

Wszystko to dzieje się w majestacie prawa, albowiem zamiast przestrzeganych niegdyś receptur i zasad regulujących produkcję wędlin doskonałej klasie, aktualnie właściwie każdy produkt mięsopodobny pewno istnieć legalnie sprzedawany za pośrednictwem hurtowni wędlin. MOM, (czyli tzw. mięso oddzielone mechanicznie) to słowo odpadów mięsnych powstałych po oddzieleniu szkieletu z mięsa właściwego. Ścięgna, chrząstki, szpik, tłuszcz, błony, skrzydła, rozdrobnione kości, resztki piór oraz sierści przeciskane są pod ciśnieniem przez separator, zaś uzyskana miazga jest ważny wsad najtańszych wyrobów mięsnych. MOM nie zawiera praktycznie żadnych wartości odżywczych, choć jest wzbogacone przeciwutleniaczami, olejami, emulgatorami, polifosforanami i polepszaczami smaku. Warto to wydać nieco dużo na sprawdzone produkty odpowiedniej form zamiast truć organizm...