Hurtownia miesa jaslo

Na gruncie Polski jest duża ilość hurtowni mięsa angażujących się produkcją oraz sprzedażą tradycyjnych wyrobów mięsnych. Hurtownie mięsa dysponują pojazdami zaopatrzonymi w chłodnie, co umożliwia dostarczanie świeżego artykułu w nieznane miejsce kraju. Mięso toż niezwykłymi słowy stosowane do użytkowania zwierzęce mięśnie szkieletowe wraz z należącymi do nich tkankami oraz niektóre narządy wewnętrzne. Powszechnie mianem mięsa decyduje się zazwyczaj martwe ciała przedstawicieli rozmaitych gatunków ssaków i ptaków ubitych w końcach konsumpcyjnych, będących wynikiem chowu lub polowania w medium naturalnym.

Mięso rzadko bywa spożywane na surowo, czyli bezpośrednio po uśmierceniu zwierzęcia, jednak przeważnie jest robione termicznie: gotowane, smażone, pieczone lub duszone. Hurtownie mięsa oferują pełną gamę produktów produkowanych często z ciała wieprzowego, wołowego oraz drobiu. Specjaliści z żywienia dokonali rozróżnienia mięsa na białe i czerwone, jednak podział ten zupełnie nie jest związany z kolorem, tylko odnosi się do stężenia mioglobiny we włóknach mięśniowych. Mięso białe to kurczak, indyk, królik, cielęcina oraz struś, z kolei mięso czerwone stanowi wołowina, wieprzowina, konina, baranina, dziczyzna, kozina, kaczka i gęsina.

Oferowane przez hurtownie mięsa artykuły pochodzenia zwierzęcego z białego mięsa ma mniej tłuszczu, czyli jednocześnie mniej cholesterolu, którego nadmiar w ludzkim organizmie powoduje miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca bądź nawet zawał. Mięso jest ewidentnie najlepszym źródłem pełnowartościowego białka oraz zawiera wszelkie niezbędne dla organizmu aminokwasy egzogenne. Wyroby odzwierzęce powstające z hurtowni ciała są również niezastąpionym źródłem żelaza w przeciętnej diecie, jakie stanowi bardzo lepiej przyswajalne niż jakiekolwiek żelazo pochodzenia roślinnego.